Studieklas | Algemene informatie CITO-toets
21517
page-template-default,page,page-id-21517,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.3,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Algemene informatie CITO-toets

CITO-Eindtoets

Met ingang van 2015 zal de CITO-Eindtoets nieuwe stijl worden afgenomen. Dit schooljaar wordt de CITO-Eindtoets voor het eerst later in het jaar, namelijk in april, afgenomen. Vanaf dit schooljaar wordt de CITO-Eindtoets verplicht gesteld voor alle scholen. De scholen zijn verplicht om alle leerlingen uit groep 8 mee te laten doen aan de CITO-Eindtoets. Ouders kunnen dus niet eisen dat hun kind niet mee hoeft te doen. In de nieuwe versie van de CITO-Eindtoets worden taal en rekenen getoetst. Daarnaast is het voor scholen mogelijk om het onderdeel wereldoriƫntatie af te nemen. Als de school ervoor kiest om ook wereldoriƫntatie te toetsen, zullen alle leerlingen dus dezelfde toets moeten maken.

 

Wat zijn de afnamedata van de Centrale Eindtoets in 2023?

Voor 2023 zijn de volgende afnamedata voor de Centrale Eindtoets vastgesteld door het CvTE:

  • De papieren Centrale Eindtoets wordt afgenomen op:
    dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 april 2023
  • De digitale Centrale Eindtoets wordt afgenomen tussen:
    18 april en 12 mei 2023
  • Leerlingen die tijdens de reguliere afnamedagen ziek waren, kunnen de Centrale Eindtoets digitaal inhalen in de periode tussen maandag 24 april tot en met vrijdag 12 mei 2023.

 

CITO-Entreetoets

Er is een CITO-Entreetoets voor groep 5, 6 en 7. De Entreetoets bestaat uit taken voor Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden. De opgaven in de toets zijn meerkeuzevragen. Naast de reguliere toetsonderdelen die altijd moeten worden afgenomen, zijn er optionele taken. Deze taken gaan allemaal over Taal en bevatten opgaven over Begrijpend luisteren, Leestempo, Grammatica en leestekens. De keuze om de optionele onderdelen af te nemen, is een keuze van de school.